۵ اسفند ۱۴۰۳
به موجب قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، شرکتهای معتمد مالیاتی تأسیس شدهاند تا برای اطمینان سازمان امور مالیاتی از عملکرد صحیح مؤدیان و ارائه خدمت به ایشان در حوزه اجرای قانون مزبور با سازمان همکاری کنند.
شرکتهای معتمد مالیاتی در قالب سه مجوز فعالیت میکنند:
1. معتمد نوع اول: ارسال صورتحسابها و نظارت بر عملکرد مؤدیان
2. معتمد نوع دوم: آموزش به مؤدیان
3. معتمد نوع سوم: ارائه مشاوره مالی و خدمات حسابرسی را بر عهده دارند.
با توجه به اینکه شرکت معتمد ملل شریف نوع اول است، در ادامه به خدمات ارائه شده توسط شرکت میپردازیم.
در ابتدا لازم هست بدانیم که روشهای ارسال صورتحساب به سامانه مؤدیان به ۳ صورت است.
۱. ارسال از طریق مؤدی: مؤدیان میتوانند مستقیماً از طریق نرمافزارهای حسابداری یا مدیریتی صورتحسابهای الکترونیکی خود را به سامانه مؤدیان ارسال کنند. ارسال صورتحساب از این روش از ریسک بالایی برخوردار است و نرمافزار حسابداری به دلیل این که از مجوز رسمی صدور و ارسال صورتحساب الکترونیک برخوردار نیست، علاوه بر آن که منطبق با آخرین قوانین صورتحساب الکترونیکی مورد تایید سازمان نیست، مسئولیت عدم صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی را برعهده مودی گذاشته است.
۲. ارسال از طریق شرکت معتمد اول با کلید مؤدی: مؤدیان میتوانند صورتحسابهای الکترونیکی خود را در سامانه شرکت معتمد اما با کلید خود ارسال کنند. این روش دغدغه مودیانی است که دادههای فوق محرمانهای در صورتحسابهای خود دارند.
۳. ارسال از طریق شرکت معتمد اول با کلید معتمد: مؤدیان میتوانند پس از ورود به سامانه معتمد ملل شریف که بستر مورد تایید و امن سازمان امور مالیاتی کشور است، صورتحسابهای الکترونیکی خود را با کلید معتمد به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند، که در اینصورت مسئولیت عدم صدور و ارسال صورتحساب به سازمان بر عهده شرکت معتمد است و در صورت عدم ارسال، جرایم آن بر عهده شرکت معتمد است. از طرفی مودیان با استفاده از خدمات معتمد من میتوانند مهلت ۱۵ روزه برای صدور و ارسال صورتحسابها از زمان انجام معامله داشته باشند. این در حالی است که اگر از نرمافزارهای حسابداری استفاده کنند، این بازه زمانی تنگتر و برابر با ۱۲ روز شده است.
ارسال صورتحساب به ۲ طریق امکان پذیر هست: